maanantai 17. syyskuuta 2012

Loppuaika

Noniin... Jokseenkin venähti tämä viimeinen päivitys. HUPS! :D Lähdettyäni Athertonista minulla oli jäljellä enää vain reilu viikko Australiassa. Kuten aiemmin vihjasinkin, niin viimeisenä etappina kävin tutustumassa Australian erämaahan. Lopulta palasin Sydneyyn, jossa en huonon nettiyhteyden takia päässyt päivittämään blogiani ennen lentoani takaisin Suomeen. Kotiinpäästyäni olen taas ollut melko kiireinen, niin blogiraapustelu on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Tahtoisin kuitenkin kertoa tuosta viimeisestä isommasta reissustani, joka kruunasi koko kesän! Lensin Cairnsistä katsomaan kuuluisaa Australian outbackiä ja erämaata. Keskellä erämaata seisoo Uluru - yli 300 metriä korkea ja ympärysmitaltaan 10 kilometriä suuri hiekkakivi. Uluru (tai Ayer's Rock) oli kyllä henkeäsalpaava näky jo lentokoneesta. Katselin sitä maanantaina pariltakin eri näköalapaikalta hotellikeskittymän alueella, joka on siitä useamman kilometrin päässä. Vaikutuin myös itse erämaan luonnosta, koska se vastaa kaikista eniten sitä mielikuvaa, mikä minulla oli Australiasta. Hiekka on järjettömän punaista, luonto on karua ja päivät kuumia (tiistaina oli +34 lämpöastetta).

Desert Oak = Aavikkotammi


Ulurun "läheisyyteen" on rakennettu pieni asukas-, ja turismikeskittymä, jota kutsutaan Yularan kyläksi. Alue on hyvin tiivis, ja "keskustaan" käveli hostelliltani vartissa. Keskustasta löytyy posti, kauppa, pari kahvilaa ja ruokapaikkaa, käsityöliikkeitä ja matkamuistomyymälä. Kylässä järjestetään päivittäin turisteille ilmaisohjelmaa. Lomalaiset saavat muun muassa katsella aboriginaaliryhmän tanssiesitystä, kuunnella didgeridoon soittoa tai mennä opettelemaan bumerangin heittoa. Tapasin päivällä varmaan ainoan alueella pysyvästi asuvan suomalaisenkin... :) Hän kertoi, että Yularassa on hyvin tiivis asukasyhteisö ja yllättävän paljon lapsiperheitä. Kylässä on siten myös kirjasto, koulu ja jopa yliopistorakennus. Tapaamisemme oli varmaan enemmän elämys hänelle kuin minulle, sillä alueella pääsee hyvin harvoin puhumaan suomea.

Seuraavana päivänä heräsin ani varhain. Ennen auringonnousua ulkona on niin kylmä, että puin kahdet housut päällekäin... Ajoimme pienellä porukalla matkaoppaan kanssa näköalapaikalle nimeltä Talinguru Nyakunytjaku. Olin etukäteen lukenut vähän huonoja arvosteluja tuosta näköalapaikasta, eikä se oikeastaan ole ihanteellisimmassa paikassa Uluruun nähden jos haluaa saada upeita valokuvia auringonnoususta. Ulkona oli säkkipimeää, mutta saimme sen ansiosta ihastella eteläisen pallonpuoliskon tähtitaivasta ja aamun sarastusta.

Matkaa Ulurulle on tässä yli 20 kilometriä.
Auringonnousu
Nautittuamme nuotion äärellä aamiaista lähdimme ajamaan itse Ulurulle! Vierailu ylitti kaikki odotukseni. Oppaamme kierrätti meitä kahdessa eri paikassa kiven juurella ja kertoi niin Ulurun historiasta kuin alkuasukkaiden uskomuksista.

Hiekkakiven rosoinen pinta.

Puu, jolla on hyvin mielenkiintoinen tapa selvitä kuivassa maastossa.
Se uhraa jonkin oksistaan ja katkaisee sen veden kierron, jotta runko saa enemmän vettä.
Yksi Ulurun monista luolista.

Varjoja oli todella hauska seurata :)
Lempikohtani. Tähän muodostelmaan liittyi alkuasukkaiden tarina pyton-naisesta.
Myöhemmin päivällä kävin muuten vielä ruokkimassa kameleita läheisellä tilalla, joka järjestää kamelivaelluksia Ulurulle. Ne olivat hurjan herttaisia ja lupsakoita. Opin tuolla reissulla, että Australiassa on eniten luonnossaeläviä kameleita maailmassa. Se on aika ironista siksi, että kamelit on alunperin tuotu Australiaan arabimaista, mutta koska niillä ei ole siellä luontaisia vihollisia, niiden lukumäärä on vuosien myötä kasvanut jo pariin miljoonaan.



Keskiviikkona minun oli aika hypätä jälleen lentokoneeseen ja palata sinne, mistä koko matkani alkoi - Sydneyyn. Nina tuli Perthistä asti minua saattamaan! Meistä molemmista tuntui, kuin olisimme palanneet kotiin. Sydney on upea ja eläväinen kaupunki, jossa on aina tekemistä. Kiertelimme kaupungissa pari päivää katsellen lisää nähtävyyksiä, ostellen tuliaisia (sattuipa talviale sopivasti!) ja viettäen mahdollisimman aikaa yhdessä kun vielä ehdimme. Saimme etukupongin Darling Harborissa olevaan IMAX-teatteriin, jossa on ilmeisesti maailman suurin valkokangas. Pakko myöntää, että elokuvakokemus oli juuri niin hieno kuin olen kuullut puhuttavan.

Mario ja Luigi
Nuita kahta tulee ikävä!
Tuntui todella ristiriitaiselta jättää Nina Central stationille ja istua itse alas metrojunaan. On pakko myöntää, että ilman tuota naista minun matkani olisi ollut paljon tylsempi. Ninalla on paitsi erinomainen suuntavaisto, niin myös jalo taito houkutella minut mukaansa kokeilemaan kaikkea uutta ja jännää! Ilman Ninaa en välttämättä olisi uskaltanut koskaan lähteä niin kauas kotoa kokonaiseksi kesäksi. Ninan seikkailuista voi lukea vielä blogissa Vegemitea ja vesinokkaelaimiä - suosittelen! (Ja kommentoikaa paljon, siitä se tykkää.)

Voi hyvin, rakas ystäväni <3

torstai 23. elokuuta 2012

Ihmisistä

Aikani täällä Atherton Travellers Lodgessa lähestyy viimein loppuaan. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, miten voisin kirjoittaa yhteenvetävästi kaikesta siitä, mitä elämä täällä on. Sitten huomasin, että minulta on jäänyt kertomatta siitä, mikä on tämän hostellin ydin - sen asukkaat. Haluankin nyt viimeisellä Lodge-pävitykselläni kertoa näistä valloittavista ihmisistä, joihin olen täällä tutustunut.

Matkustaminen ei nimittäin ole minulle vain sitä, että käytetään paljon rahaa ja yritetään päästä katsomaan mahdollisimman monta nähtävyyttä. Minua kiehtoo paljon se, että matkustellessa pääsee tapaamaan niin paljon erilaisia ihmisiä ympäri maailmaa, keskustelemaan heidän kanssaan ja vertailemaan eri maailmankatsomuksia. Toisten kanssa ei koskaan pääse samalle aaltopituudelle, toiset taas rikastuttavat huomaamattaan muiden elämää. Suurinta osaa näistä ihmisistä ei enää koskaan tapaa, mutta jos on onnekas, voi toisten kanssa pitää yhteyttä vielä vuosia tämän matkan jälkeen.

Täällä Lodgessa asuu reilut kolmisenkymmentä henkeä. Suurin osa heistä on italialaisia, ranskalaisia ja saksalaisia. Ensinmainitut eivät todellakaan ole olleet suosikkejani täällä talossa... He ovat äänekkäitä, röyhkeitä ja pihistävät tavaraa muiden ruokalaatikoista. On kuitenkin myönnettävä, että toisinaan heissäkin on puolensa... Eräs hidas sunnuntai-iltapäivä italialaispojat grillasivat takapihalla ruokaa koko porukalle, ja pari viikkoa sitten he ideoivat olumpialaisten innoittamana Athertonin omat olumpialaiset pingisturnauksen merkeissä. Jopa hostellin pitäjät olivat positiivisesti yllättyneitä tästä omatoimisuudesta ja aloitteellisuudesta.

Atherton Olympic Games - Pingisturnaus
Parvekkeelle viriteltiin mahdollisimman monen maan lippuja. (Suomen lippu jäi kovin valkoiseksi.)
Oli mitalit ja kaikki!
Hostellissa on myös paljon aasialaisia, jotka ovat aina tavattoman kohteliaita ja ystävällisiä muita kohtaan. Jokainen heistä tervehtii minua päivittäin, vaikka emme tuntisi toisiamme nimeltä. Heidän kulttuurinsa on toisaalta hyvin erilainen kuin meidän, ja on hauska huomata miten he näkevät arkisimmatkin asiat toisin. He eivät esimerkiksi juo teetä mukista vaan kulhosta, eivätkä he syö perunaa kun eivät tiedä miten sitä valmistetaan.

Olen kuluneen kesän aikana havainnut, että tykkään erityisen paljon irlantilaisten leppoisuudesta (jopa enemmän kun englantilaisista). Olin banaanifarmilla töissä erään irlantilaistytön kanssa, joka piristi jokaista työpäiväämme ja auttoi minua jaksamaan ensimmäisten viikkojen ajan. Hostellissa asuu myös eräs irlantilaispoika, joka vannoo haluavansa matkustaa Suomeen ensi kesänä. Se on ollut ihan huipputyyppi muutenkin. Viime sunnuntaina se laittoi minulle perinteistä irlantilaista pataa, joka muistutti paljon karjalanpaistia, ja tänään se oli ostanut minulle viinipullon ja kakun viimeisen iltani kunniaksi. (Kakkupakettiin oli vieläpä kirjoitettu: "Happy that you're leaving. You're special!" Eli "Kiva, että lähdet. Olet erityinen.")

Irlantilaista pataa, johon kuuluu dipata vaaleaa leipää.
Huoneessani asuu kaksi saksalaista tyttöä, joista on tullut todella suuri osa jokapäiväistä elämääni. Britta ja Sabrina ovat pitäneet minusta erityistä huolta etenkin sen jälkeen kun Nina lähti. He pyytävät minua mukaansa piknikille, laittamaan ruokaa kanssaan ja käpertymään sohvalle teekupposen kanssa. Hekin osaavat olla toisinaan äänekkäitä ja puhuvat paljon saksaa keskenään, mutta se on ihan ymmärrettävää kun talossa on muutenkin niin paljon saksalaisia. Olen eritoten kiintynyt huoneessani asuviin ruotsalaistyttöihin, Hannaan ja Lisaan. Heidän kanssaan on todella helppoa olla ehkä juuri siksi, että edustamme pientä skandinaavivähemmistöä. Kerran aloin jopa puhua ruotsia Hannan kanssa kun ärsyynnyin siihen, että kaikki saksalaiset puhuivat seurassani omaa kieltään. En olisi koskaan uskonut ystävystyväni niin hyvin rakkaiden länsinaapureiden kanssa... :)

Hanna & Lisa
Sabrina & Britta
Enkä tietenkään voi jättää mainitsematta hostellin kahta muuta suomalaisvahvistusta, jotka ovat pitäneet minua järjissäni täällä Ninan poissaollessa! Poikien kanssa kun hoilaa suomalaisia lauluja niin rakas kotimaa ei tunnu enää niin kovin kaukaiselta. Yksi päivä menin ihan sekaisin kun huomasin, että Eemin ruokahyllyssä oli Oululaisen hapankorppuja :)

Huomenna perjantaina minulle koittaa lähtö täältä hostellista. Tänään juhlistamme viimeistä iltaani laittamalla Sabrinan kanssa porukalle ison läjän lettuja. Toivon todella, että vielä jonain päivänä tapaan joitakin näistä ihmisistä joissain merkeissä. Lähden viikonlopuksi takaisin Cairnsin rannikkokaupunkiin, josta lennän sitten maanantaina keskelle aavikkoa katsomaan alkuasukkaiden pyhää kiveä Ulurua. Keskiviikkona matkani jatkuu takaisin lähtöpaikkaan Sydneyyn, jonne myös rakas ystäväni Nina tulee minua saattamaan. Mutta siitä lisää ensi viikollla...

torstai 9. elokuuta 2012

Eläimellistä menoa

Olen nyt elellyt viikon ilman rakasta ystävääni Ninaa. Aika kuluisi varmasti hieman nopeammin, jos saisin tehdä useampana päivänä töitä, mutta etenkin tällä viikolla on ollut hyvin hiljaista. Ninalla menee kuitenkin ihan hyvin Perthissä ja minullakin on täällä Athertonissa seuraa, joten enköhän selviä!

Viikko sitten kävin siivoamassa erään kukkakauppiaan taloa. Se oli kyllä hieno päivä, sillä sain syöttää heidän varastossaan asuvaa opossumia nimeltä Paddy! :) Ninan kanssa ihmettelimme Darwinissa usein tätä oravaa muistuttavaa eläintä, ja nyt pääsin tutkiskelemaan sitä lähemmin.

Hostellimme asukkaat ovat päässeet kohtaamaan muitakin eläimiä viimeaikoina... Ensinnäkin meidän tyttöjen huoneessa kuljeskeli viime viikolla hiiri syömässä eväitämme. Sunnuntaina kohtasimme myös epämiellyttävän yllätyksen kun Hannan ja minun vuoteesta löytyi verta imeviä ötököitä. Olen aina kuvitellut että nämä kuuluisat bedbugsit ovat mikroskooppisen pieniä, mutta hyvinsyöneinä ne ovatkin punkin kokoisia. Niiden löytyminen selittää myös kutisevat puremajäljet, joita minulla ja Ninalla on ollut käsivarsissa ja jaloissa. Ällöttävää. Ruaire lupasi ottaa asian hoitaakseen, mutta ainakaan tähän mennessä mitään ei ole tehty ötököiden poistamiseksi. Luotan siihen, että kun Jin tulee lomaltaan takaisin, niin kaikki meidän vaatteemme pestään ja kuivataan, ja patjamme ja huoneemme suihkutetaan myrkyllä.

Niin ja tämän lisäksi pari hostellin asukasta on joutunut hämähäkin ja käärmeen puremaksi. Molemmissa tapauksissa kyseessä ei ole ollut myrkyllinen eläin, mutta kun täällä Australiassa on niin paljon vaarallisia eläimiä niin aina täytyy olla varovainen.

Viime viikolla kävin katsastamassa läheisen Lake Tinaroon maisemia neljän ranskalaispojan kanssa. Järvimaisemista tuli melkein oma ihana kotimaa mieleen! Minä pääsin veneilemään Ruairen perheen kanssa ja pojat roikkuivat vuorotellen veneen perässä donitsin kyydissä :) Tuntui tosi hyvältä päästä hostellin seinien sisältä rentoutumaan rannalle, ottaa lisää valokuvia, grillata hyvää ruokaa ja nauttia Australian lämmöstä.

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Viimeinen kuukausi

Täällä sitä edelleen ollaan! Olen ihme ja kumma alkanut kiintyä tähän paikkaan ja kotiutunut ihan hyvin. Ehkä se, että viikot kuluvat niin rutiinilla on tehnyt tehtävänsä. Minulla on ollut edelleen vain kaksi päivää viikossa oikeita töitä (kävin jo nurisemassa tästä Jinille, sillä minusta on väärin, että olen ollut täällä kohta kuukauden ja saan silti vähemmän töitä kuin viime viikon tulokkaat), mutta saan sentään siivota hostellia viikonloppuisin. Viikonloppusiivoojia ei jostain kumman syystä ole kovin paljon, koska kaikki asukkaat juhlivat vaivalla ansaitsemansa palkan sileäksi perjantaina ja lauantaina. Minulle on taas tärkeämpää säästää ja kerätä rahaa loman viimeistä matkaa varten.

Kiipesimme viime perjantaina Ninan kanssa Halloran's Hillille, joka on vuosikymmeniä sitten sammunut tulivuori. Näköalapaikalla oli todella kauniita maisemia, ja tuntui hyvältä päästä käyttämään kameraakin pitkästä aikaa. (En valitettavasti viitsi edes yrittää lisätä kuvia tänne blogiin näin onnettomalla nettiyhteydellä…). Lauantaina otimme taas suunnaksi läheisen Platypus Parkin, jossa pitäisi nimensä mukaisesti nähdä vesinokkaeläimiä! Puisto oli kyllä kaunis, mutta käytännössä siellä oli vain lampi, jossa uiskenteli meille tuntemattomia lintuja ja yksi kilpikonna. Huonekaverimme sanoivat myöhemmin nähneensä siellä myös gekkoja, joten ehkä satuimme paikalle vesinokkaeläinten päiväuniaikaan…

Torstaina meidän on Ninan kanssa erkaannuttava taas toisistamme, sillä Nina on saanut töitä aivan Australian länsirannikolta Perthistä. Eräs suomalaisperheenäiti otti Ninaan yhteyttä facebookin kautta. Hän etsi pikaisesti uutta au pairia perheeseensä, jossa on kolme Thaimaasta adoptoitua poikaa. Ninan tarvitsee käytännössä vain huolehtia perheen nuorimmasta pojasta vanhempien ollessa töissä. Paikka on erinomainen siinä mielessä, että au pair saa täyden ylläpidon, sata dollaria viikossa taskurahaa, viikon loman elokuun lopulla meidän yhteistä matkaamme varten ja vakituisen työpaikan itselleen marraskuuhun asti. Minua tietysti harmittaa hirveästi se, että joudumme taas erillemme ja tällä kertaa jopa kolmeksi viikoksi, mutta tilaisuus on Ninalle niin hyvä, että siihen kannattaa tarttua. Ja enköhän minä täällä hostellissa pärjäile kahden suomalaispojan ja ihanien ruotsalaistyttöjen kanssa… :D Saamme myöskin tekstailla Ninan kanssa ilmaiseksi - JEE!

torstai 19. heinäkuuta 2012

Viikkoa myöhemmin...

On taas vuokranmaksupäivä. Tuntuu aina, että vastahan minä sen eilen maksoin. Toisaalta aika ainakin kulkee nopeasti kun eletään viikko kerrallaan. Olin taas tiistaina ja keskiviikkona tarroittamassa banaaneja, ja toivon hartaasti, että tästä on kehkeytynyt minulle se "vakityöpaikka." Olen jo tottunut työtahtiin ja tykkään kovasti työnantajastani ja työkavereistani. Ainoa ärsyttävä asia on se, että kukaan ei muista/osaa/vaivaudu opettelemaan etunimeäni… Aina kun työkavereiden pitäisi pyytää minua esimerkiksi lykkäämään pahvilaatikoita hihnalla eteenpäin, he käskevät irlantilaisen työkaverini välittää viestin minulle, koska työskentelemme vastakkain. Toisinaan muistamista helpottaa se, että tavaan nimeni kirjain kirjaimelta, mutta englanninkielisten on jostain syystä vaikea käsittää kaksoiskonsonanttia. Banaanifarmilla kiertää varmaan niin paljon eri työntekijöitä, etteivät työkaverit sitten vain viitsi nähdä vaivaa opetellakseen vaikeaa ja eksoottista nimeäni ulkoa. Toisaalta minulle on ihan sama mitä versiota nimestäni käytetään, kunhan minulle vain puhuttaisi suoraan. Olen niin kateellinen Ninalle, jonka nimi on kansainvälinen...

Työviikkoni vaikuttaisi olevan nyt sitten tältä erää ohi. Koskaan ei kuitenkaan tiedä, tuleeko joltain farmilta lisää ilmoituksia työpaikoista. Hostellissamme on seinällä lista, jossa näkyy kaikkien asukkaiden nimet ja työpäivät. Vaikka koko viikko näyttäisi tyhjältä, Jinille ja Ruairille saatetaan ilmoittaa muutaman tunnin varoitusajalla, että jonnekin tarvitaan työvoimaa. Usein tällaiset äkkilähdöt tulevat loppuviikosta. Pääsin viime viikolla pariksi päiväksi nostamaan perunaa, ja Ninakin lähti juuri hetki sitten kurpitsamaalle. Näistä töistä maksetaan usein vielä käteisellä, jolloin niistä ei tarvitse maksaa veroa.

Toisaalta, jos asuu täällä hostellissa ilman vakituista työpaikkaa ja joutuu odottelemaan näitä viimehetken sijoituksia, niin aika täällä Athertonissa käy helposti pitkäksi. Kaupunki on niin pieni ja kaukana kaikkialta (ainakin näin suomalaisen mittakaavalla), ettei täällä ole juuri tekemistä. Olemme Ninan kanssa lukeneet jo ison läjän kirjoja (useimmissa hostelleissa on kirjojenvaihtohylly, josta saa ilmaiseksi viedä lukemista ja jättää vanhoja kirjoja tilalle), ja seuraavaksi alamme käydä läpi elokuvia, joita saimme kopioida brittiläisten asukkaiden ulkoiselta kovalevyltä.

Ei siis kovin ihmeellistä päivitystä tällä kertaa… Hostellin internetyhteyskin on niin huono, etten pysty laittamaan kuvia paikasta. Hyvin kuitenkin menee ja meille on kehittynyt omanlaisemme arki täällä hostellissa. Palaamisiin!

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Töitä ja inhoa Athertonissa

Olemme viimein löytäneet Ninan kanssa taas toisemme! Lykkäsin blogin päivittämistä ihan tarkoituksella siihen asti, että on jotain kerrottavaa. Minulla ei ollut paljon onnea Cairnissa työnsaannin kanssa (pääsin jopa yhteen työhaastatteluun, mutta en tullut valituksi), joten seurasin torstaina Ninaa Athertonin pikkukaupunkiin. Tänne pääsee Cairnsista kätevästi bussilla parissa tunnissa, mutta ihmetykseksemme sää on täällä aivan erilainen! Siinä missä Cairnsissa on päivisin +25 astetta (tosin viileällä merituulella) ja öisin noin +12, täytyy Athertonissa kulkea pitkähihainen päällä ja nukkua öisin villasukat jalassa ja kuumavesipullo kainalossa! Suosittelen kaikkia Australiaan matkustavia ottamaan huomioon sen, että talvisin tämä maa ei todellakaan ole pelkkää auringonpaistetta. Minulle oli onneksi kerrottu tästä etukäteen, vaikka Nina kovasti väittää että kaikki tämä tuli yllätyksenä... Viileys ei olisi suomalaiseen talveen tottuneelle muuten mikään ongelma, mutta Australiassa rakennuksia ei eristetä samalla tavalla kuin siellä kotona. Kylmyys on ihan ymmärrettävää ulkona, mutta se tuntuu paljon pahemmalta kun sisälläkään siltä ei pääse pakoon.

Asumme nyt Atherton Travellers Lodge -nimisessä hostellissa, joka on samalla työnhakukeskus. Hostelli on vähintäänkin mielenkiintoinen... Paikkaa pyörittävät Jin ja Ruaire, joista jälkimmäinen ei itse asu täällä, mutta tuntuu vastaavan asioista ja päättävän siitä, kenet sijoitetaan mihinkin työpaikkaan. Maksamme vuokraa viikoittain, ja jokaista työpäivää kohti vuokra nousee. Minä sain ensimmäisenä viikonloppunani hostellia siivoamalla pienennettyä vuokraani. Hostellin kylppäreissä ei ole ikkunalaseja (eli aamulla ei tee kauheasti mieli suihkuun). Keittiössä on vallalla jatkuvasti pienoinen kaaos: koska suurin osa ihmisistä ei vaivaudu pesemään omia tiskejään, niin kaikkia ruuanlaittovälineitä säilytetään likaisina ulkona. Aina kun tekee mieli laittaa ruokaa, on ensin tiskattava astiat sitä varten. Ja ainiin – torakat ovat jälleen palanneet keskuuteemme. Välinpitämättömyys siisteydestä on toivottavasti katoamassa tämän viikon aikana, sillä paikan vanhimmat asukkaat ovat jatkaneet matkaansa. Ruaire pesetytti kaikki ulkona seisseet astiat ja uhkasi, että kaikkien on sakkojen uhalla tästä lähin pestävä astiat käytön jälkeen. Niinkun mielestäni pitäisi ollakin. Hostellin asukkaat ovat kyllä todella mukavia - etenkin aasialaiset, joita täällä on paljon. Vielä maanantaihin asti täällä oli pieni ruotsalaiskommuuni, ja tiistaiaamuna tapasin ensimmäisen suomalaisen!

Sunnuntaina keittiöön ilmestyi seuraavan viikon työvuorolista. Minulle on löytynyt töitä banaanifarmilla, mutta Ninalle ei mitään. Tuntuu katkeransuloiselta olla onnellinen siitä, että viimein pääsee tienaamaan rahaa, kun samalla kun toinen joutuu vain nököttämään hostellissa ja maksamaan siitä kallista hintaa.

Nyt keskiviikkona olen ollut kaksi päivää töissä. Paikat ovat todella kipeät työpäivien jälkeen, mutta en voi valittaa. Käyn farmilla neljän muun asukkaan kanssa. Työt alkavat puoli seitsämältä ja kestävät neljään. Työpäivän aikana pidetään yksi puolen tunnin tauko ja yksi tunnin lounastauko. (On ikävä kahvitaukoja...) Käytännössä seison koko päivän liukuhihnan äärellä ja lätkin banaaneihin erilaisia tarroja painavalla liipasimella riippuen siitä, ovatko ne ykkös-, vai kakkoslaadun banaaneja. Työ on hyvin yksinkertaista, mutta alussa sen kanssa oli paljon totuttelemista. Vekotin on sitä paitsi niin painava, että ensimmäisen päivän jälkeen en ollut pystyä suihkussa käymään kun joka paikkaan koski niin paljon. Liipasimen painoon tottuu kuitenkin ennen pitkää. Palkkaa maksetaan kerran viikossa ja tällä maatilalla se sattuu olemaan perjantaisin. Töitä tulee olemaan tulevaisuudessa sen mukaan, miten banaaneja riittää. Luotan kovasti siihen, että elokuussa sesonki vilkastuu entisestään ja työskentelystä saattaisi jäädä jopa käteen jotain.

Yritän saada päivityksiä aikaan kerran viikossa. Vuokraan sisältyy kolme tuntia nettiaikaa viikossa, joten kovin paljon täällä ei turhaan koneella istuskella.

Kohta matkani on puolessa välissä! Ihmeellistä.

torstai 28. kesäkuuta 2012

Kuinka hankkia töitä Australiassa...?

Juhannuksen jälkeen olemme ryhdistäytyneet töiden etsijöinä. Saimme viimein hankittua veronumeromme puhelimitse (ne eivät ehtineet tulle Sydneyyn meidän aikanamme). Lisäksi olemme kiertäneet ansioluetteloidemme kanssa Cairnsin keskustassa, käyneet työnhakuesitelmässä ja antaneet tietomme eräälle työnhakija-agentille, jolta toivomme yhteydenottoa viikon sisällä. Australian verovuosi vaihtuu juuri kesä-, ja heinäkuun vaihteessa, joten kaikkein helpoimmalla pääsisi jos aloittaisi työskentelyn vasta heinäkuun puolella. Siten ei tarvitsisi täytellä kahden eri verovuoden asioita.

Minulle paras vaihtoetho olisi, että saisin työskennellä 6 viikkoa - oli se sitten missä tahansa - jonka jälkeen jäisi vielä pari viikkoa aikaa matkustella (muun muassa Ulurulle), sekä tietysti tuhlata kaikki työllä ja tuskalla ansaitut dollarini :D Minä en kuitenkaan ole Australiassa kuin syyskuun alkuun, joten aikaa ei ole rajattomasti. Ninan tilanne on hieman erilainen. Koska Nina tahtoo saada toisen vuoden viisumin (Working Holiday -viisumi myönnetään normaalisti vain kerran elämässä), niin sen täytyy tehdä kolme kuukautta kausitöitä. Tästä syystä Nina etsii ennenkaikkea farmitöitä ja hedelmänpoimintaa.

Eilen saavutimme läpimurron työnhaussamme, kun eräästä Working Hostellista soitettiin Gumtree-ilmoituksemme perusteella. Working Hostellit toimivat niin, että niihin maksetaan viikoittaista vuokraa ja hostelli etsii sitten asukkailleen työpaikkoja lähistöltä. Työt kelpaavat yleensä toisen vuoden viisumihakemuksiin. Kun asukas pääsee töihin, tulee hostellille maksaa vielä jokaiselta työpäivältä palkkiota siitä, että he ovat sijoittaneet meidät töihin. Meille ilmoitettiin, että heti seuraavana päivänä pääsisimme Athertoniin nostamaan perunaa. Samana iltana hostelli kuitenkin perui paikan toiselta meistä. Olemme siis väliaikaisesti erossa toisistamme! Päätimme, että minä kiertelen vielä loppuviikon Cairnsin keskustassa työnhaussa, mutta jos mitään ei kuulu, niin seuraan Ninaa viikonloppuna Athertoniin.

Sillä aikaa ei auta kuin yrittää parhaansa.

sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Juhannus

Hyvää juhannusta!!! Hieman myöhässä ehkä, mutta kuitenkin :)

Seikkailumme on johdattanut meidät aivan uusiin maisemiin. Kyllästyimme Darwinissa siihen, että siellä asuminen ja töiden etsiminen oli niin hankalaa. Hostellit olivat yllättävän kalliita, jatkuvasti täynnä eikä niistä saanut edes varata huoneita etukäteen. Tulimme siihen tulokseen, että voisimme aivan yhtä hyvin etsiä töitä jostain muualta, jossa meidän ei tarvitsisi stressata majapaikkojen takia. Niinpä otimme sitten lennon hieman idemmäs, ja nyt olemme Australian koillisrannikolla Cairnsissa! (Harkitsimme aluksi myös sitä, että olisimme vuokranneet auton ja ajaneet tänne, mutta välimatkojen pituudet pääsivät taas yllättämään... Darwinista Cairnsiin ajaa kuulemma 10 päivässä, jos liikkuu vain päivänvalon aikana.)

Rakastuin Cairnsiin ensisilmäyksellä. Täällä on paljon meri-, ja vuoristomaisemia. Tuulee kivasti, mutta on silti lämmintä. Toivon todella, että täällä pystyisi olemaan pidempäänkin. Asumme tällä hetkellä Gilligan's-nimisessä hostellissa, joka on kyllä kaikkein siistein ja parhaiten sisustettu hostelli missä olemme tähän asti olleet. Huoneet käydään siivoamassa päivittäin, meillä on oma kylppäri ja jopa parveke. Joka ilta saa ilmaisen aterian, mikä nyt ei ole kovin kummoinen, mutta ilmaista apetta silti.

Perjantaina piti herätä todella aikaisin viettämään juhannusaattoa. Otimme suunnaksi Cairnsin sataman ja hyppäsimme kymmenien muiden ihmisten kanssa veneeseen, joka vei meidät ihastelemaan suurta valliriuttaa!

Kohti valliriuttaa!

Hehkeät juhannusneidot :D


Valliriutta ei tietenkään sijaitse vain yhdessä paikassa, vaan se on n. 2300 kilometriä pitkä. Veneellä ajeltiin kuitenkin tunnin verran, ennen kuin pysähdyttiin ensimmäiselle sukelluspaikalle. Päivä ei kuitenkaan ihan niinkuin piti... Minä olin luonnollisesti vastannut aivan liian varoen turvallisuuskyselyyn, ja tämän vuoksi minua kiellettiin sukeltamasta. Kyllä harmitti!! Olin odottanut sukeltamista niin kovasti, ja varsinkin kun Nina on siitä niin kovasti puhunut ja sitä hehkuttanut. Pakkohan se on kuitenkin ymmärtää, että järjestäjien pitää olla varovaisia turvallisuuden kanssa. Minulle luvattiin, että jos tulen takaisin lääkärintodistuksen kanssa, niin pääsen sukeltamaan sitten tulevaisuudessa ilmaiseksi.

Päivä oli kuitenkin kaikinpuolin erinomainen. Pääsin snorklaamaan kaksi kertaa - ensimmäistä kertaa elämässäni. Vedessä oli aluksi melko sumeaa, mutta kun aurinko alkoi paistaa niin koko riutta heräsi eloon. Näin lukemattomia erilaisia koralleja: yksi näytti karvaiselta ja siltä kuin se olisi heilunut tuulessa, jotkut sulkeutuivat kosketuksesta tai varjoista, toiset olivat värikkäitä ja toiset ihmeellisen muotoisia. Myös kalat olivat ihmeellisiä; suosikkini oli kirkkaan sininen kala, joka kävi näykkimässä nokallaan korallin pintaa. Oli hassua nähdä, kuinka sekä minä että kalat kuljimme välillä takaperin voimakkaan merivirran mukana (näky oli niin hassu, että repesin nauruun ja maskiini livahti heti suolaista merivettä). Veden alla on kyllä niin ihmeellisen paljon elämää, että sitä on vaikea käsittää. Näin myös rauskun ja kilpikonnan, sekä meritähtiä joita pääsin myös pitelemään kädessäni. Kun olin palaamassa veneelle, niin yhtäkkiä ympärilläni oli kymmeniä isoja kaloja, jotka eivät olleet moksiskaan läsnäolosani. Ensin säikähdin kovasti, mutta ei niitä voinut kuin jäädä ihailemaan haltioituneena.

Merellä vierähti rattoisasti koko päivä. Meille tarjottiin merilounasta, juustoja ja kakkua. Vetäjät olivat hurjan rentoja ja mukavia, ja minä tykkään eritoten siitä, miten Australiassa kutsutaan ventovieraitakin sanoilla "love" tai "darling." Itse en pystynyt luonnollisesti ottamaan valokuvia veden alla, mutta lisään tähän joitakin kuvia Googlen kuvahausta, jotta näkemistäni ihmeistä saa paremman käsityksen.
Samanlainen meritähti, jollaista sain pitää kädessä.
Kilppari.
Koralliriutta ilmasta.
Lauantaina me sitten lähdettiin viettämään skandinaavista juhannusta. Olimme tavanneet torstaina erään ruotsalaisen pojan, joka kutsui meidät paikallisen ruotsalaisyhteisön pitämälle juhannuspiknikille. Mehän käytiin sitten kaupasta vähän suomalaisia juhannusherkkuja mukaan ja suunnattiin Cairnsin Esplanadille.

Ruotsalaiseen juhannukseen kuuluivat juhannussalko, juomalaulut, ruoka ja juoma. Paikalla oli myös muutamia suomalaisia, ja heidän kanssaan oli todella kiva vaihtaa kuulumisia. Suomalaiset tunnisti hyvin myös siitä, että heidän ilmeensä kirkastui välittömästi, kun tarjosin laivalta ostamiani Sisupastilleja. Päivä oli oikein rento, mutta parasta antia olivat kyllä ne itse grillaamamme herkut: maissia, pekonilla käärittyjä herkkusieniä ja yrttijuustoa, sekä makkaraa.

Omnomnom...
Hieman erilainen juhannus, mutta Sanna tykkäsi kovasti :)

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Elämää Darwinissa

Asumme tällä hetkellä jo kolmannessa hostellissamme Darwinissa. Tällä kertaa jouduimme tulemaan (taas) YHA hostelliin. Tämä on kyllä ensimmäinen paikka, jossa meillä on dormissamme oma vessa/suihku ja jääkaappi! Mitä luksusta! Toisaalta meitä ihmetyttää suuresti se, miten YHA hostellit voivat olla niin kalliita muihin hostelleihin nähden. Jäsenille hinta yötä kohti on 33 dollaria, ilman jäsenyyttä 37 dollaria. Jäseneksi liittyminen maksaa 32 dollaria vuodessa. On siis vähän hassua, että vaikka jäsenyydestä kuitenkin maksamaan, niin miksei jäsenhinta ole edes samaa luokkaa tai halvempi, kuin muissa kaupungin hostelleissa (tähän mennessä olemme maksaneet 32 ja 30 dollaria yöltä Darwinissa). Mutta kai se on annettava anteeksi, kun meillä on kerran oma vessa/suihku ja jääkaappi.

Eilen otimme bussin Casuarina-nimiseen ostoskeskukseen. Bussilipusta ei tarvinnut pulittaa kuin 2 dollaria, ja lippu oli voimassa jopa 3 tuntia. Kiertelimme vaateliikkeiden, kirjakauppojen ja markettien alennusmyyntejä, ja teimme muutamia aika mielenkiintoisia löytöjä.

Esimerkiksi...
Löydettiin tämmöinen T-paita, jossa näkyy Helsingin tuomiokirkko, sekä tämmöinen infoiskuteksti.
Voin kertoa, ettei tästä suomenkielisessä tekstissä ollut yhtään kieliopillisesti järkevää lausetta.
Lasten satukirja - asenteella.
Muun muassa nämä löydökset herättivät meissä paljon hilpeittä. Melkein joka kaupassa oli myös Angry Birds -vaatteita.

Täällä Australiassa on myös päässyt maistelemaan hyvin erikoisia juttuja. Eilen esimerkiksi maisteltiin punaista limpparia nimeltä Kirk's, joka maistui aivan lauantaipussin apinakarkeille. Tänään Nina taas söi kirkkaan turkoosia jäätelöä, joka maistui aivan purukumille. Ja kun ottaa vielä huomioon, että täällä ei ollenkaan tunneta maustettuja siidereitä (kaikki siiderit ovat omenaa), niin on tämä varsin hullunkurista!

Nina, Tim Tam ja Kirk's!

Laitoimme muuten työnhakuilmoituksen Gumtreehen. Sieltä löytyy melkein mitä vain, ja se onkin Australiassa matkustavien ja asuvien ehdoton ykkössivusto. Gumtreen kautta voi löytää töitä, kyytejä kaupunkien välillä, kavereita, asuntoja, autoja, eläimiä, tapahtumia, ja kaikkea muutakin maan ja taivaan väliltä. Olemme saaneet jo pari työtarjousta, joista yritämme pähkäillä meille kaikkein sopivamman muun muassa sijainniltaan ja aikatauluiltaan.

Ensiviikon aikana saatan tietää aiheesta lisää...

torstai 14. kesäkuuta 2012

Kolme viikkoa matkaa takana

Nyt on sitten jo kolme viikkoa siitä, kun lähdin Joensuusta kohti suurta maailmaa. Tuntuu hassulta, kun ajattelee että pisin aika mitä olen ollut poissa kotoa, oli Brightonissa juurikin kolme viikkoa. Ja nyt se sama aika on ohi näin nopeasti. Jännittävää. Tunnen kotiutuneeni tähän maahan sillä lailla, että täällä osaa jo liikkua ja ymmärtää, miten hommat hoidetaan.

Darwinin Mindill Beachillä järjestetään joka torstai ja sunnuntai "Sunset Market", jolloin koko ranta-alue on täynnä elämää. Ranta oli täynnä eri ikäisiä ihmisiä vauvasta vaariin (sekä paikallisia, että turisteja) ihastelemassa ilta-auringon laskua. Lisäksi alueella oli lukemattomia erilaisia kojuja, joilta sai ostaa ruokaa, virvokkeita, käsitöitä, matkamuistoja ja vaikka mitä. Matkamuistomyymälöitä löytyy Darwinin keskustastakin vaikka millä mitalla, mutta Mindill Beachin markkinoilta voi tehdä oikeasti hyviä löytöjä. Rannalla oli muutama musisoijakin esiintymässä, ja minusta parasta oli kun sai kuunnella didgeridoon musiikkia. Ihastuimme kyllä täysin markkinoiden tunnelmaan, joka oli kuin suomalaisilta festivaalilla (ilman sitä viinanhuuruista örinää).


Maanantaina Australiassa oli kansallinen vapaapäivä, koska Englannin kuningatar Elisabetilla on syntymäpäivä. Oikeasti hän on kyllä syntynyt aiemmin keväällä, mutta kesäkuussa tulee 60 vuotta täyteen siitä, kun hän astui valtaan. Lontoossa järjestettyä syntymäpäiväkonserttia pystyi seuraamaan täällä monena iltnaa, ja vielä tällä viikolla se oli puheenaiheena radiossa. Eilan mukaan australialaiset ovat jakaantuneet vähän kahtia niihin, jotka haluaisivat irtautua kokonaan Britanniasta, ja niihin, jotka haluavat edelleen olla osa Kansainyhteisöä.

Niin ja pitää vielä kertoa, että olemme päättäneet pysyä kaukana kaikista hostelleista, joiden nimessä esiintyy sana "chili." Vaihdoimme ensimmäisestä hostellistamme tien toiselle puolen, hostelliin nimeltä "Melaleuca on Mitchell." (Nimestä olemme repineet paljon iloa irti...) Darwinissa on tällä hetkellä kiireisin sesonkiaika, joten joudumme luultavasti muuttamaan vielä pariin otteeseen.

Palaamisiin!

sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Etelästä pohjoiseen

Noniin, viimepäivityksestä onkin jo vähän aikaa :) Kuluneen viikon aikana on nähty ja koettu todella paljon! Siltä varalta, että Suomessa on uutisoitu Itä-Victorian tulvista, niin ei hätää - ne olivat lähimmilläänkin meistä 200km päässä. Katoomba ja sitä mukaa Sydney on nyt jäänyt taaksemme, kuten myös eteläiset suurkaupungit Canberra ja Melbourne.

Harmitti ihan järjettömästi, kun maanantaina oli niin kaunis ja kirkas ilma! Koko viikonlopun oli kuitenkin satanut vettä, emmekä olleet nähneet yhtään mitään Blue Mountainsien upeista maisemista. Meidän tuuria ja julmaa ironiaa...

Sydneyn keskusasemalla hypättiin bussiin ja suunnattiin kohti etelää ja Australian pääkaupunkia Canberraa. Matka taittui rattoisasti noin kolmessa tunnissa. Uuden viikon ohjelmassa oli tavata mummoni tuttuja hänen Australia-ajoiltaan. Canberrasta löytyikin entinen varkautelainen Eila, joka asuu poikansa Raymondin kanssa Curtinin kaupunginosassa hyvin lähellä keskustaa. Molemmat olivat äärimmäisen mukavia ihmisiä: meitä hemmoteltiin aamiaisella, kaupunkikierroksella ja illallisella kreikkalaisessa ravintolassa. Kiertelimme Australian kansallismuseossa ja nousimme yli 800 metrin korkeuteen ihailemaan Canberraa näköalatornista. Päivän kruunasi kuitenkin se, että näimme ensimmäistä kertaa kenguruita! Läheisellä golfkentällä niitä loikki ainakin tusina! Oltiin Ninan kanssa niin innoissamme, että Eilan piti jättää auto tien varteen, että me pääsimme taivaltamaan näköetäisyydelle. Kamerasta oli valitettavasti loppunut aiemmin päivällä akku, joten tapauksesta ei ole todistusaineistoa.

Näin kielitieteilijän näkökulmasta Eilan ja Raymondin kommunikointia oli hirmu mielenkiintoista seurata. Eila, joka asuu Australiassa jo kuudettakymmenettä vuotta, on puhunut aina lapsilleen suomea. Lapset Sharon ja Raymond ovat kuitenkin oppineet englannin kielen asuinympäristöstään. Keskenään he puhuivat jonkinnäköistä englannin ja suomen sekoitusta. Sitä piti itsekin aina miettiä, että kummalla kielellä on kohteliaampaa puhua

Lähdimme yötä myöten jatkamaan matkaa Melbourneen bussilla. (Siirtymä ei tapahtunut ongelmitta... Jostain syystä netistä ostamani bussiliput eivät olleet kirjautuneet Greyhoundin järjestelmään, joten jouduin maksamaan lippuni uudestaan – kallimmalla hinnalla – päästäkseni kyytiin. Nyt on sitten odotettava, että maksut näkyvät verkkopankkini tilitapahtumissa, jotta voin alkaa vaatia Greyhoundilta palautuksia.)

Olimme ottaneet yhteyttä toiseen mummoni tuttavaan, Barbaraan. Hän tuli miehensä Allanin kanssa hakemaan meidät heti aamiaiselle. Heidän kanssaan olin ollut yhteydessä vain puhelimitse, joten tapaaminen jännitti kyllä kovasti. Barbara on tuntenut nuoren mummini Australiassa, ja osasi kertoa hänestä paljon sellaista, mitä en ole koskaan kuullut. En voi varmasti koskaan kuvailla tarpeeksi hyvin sitä, miten erityisiä ihmisiä tapasimme. Australialaisten vieraanvaraisuus on kyllä niin lämmintä ja anteliasta, että siinä on suomalaistyttö ihan hämillään. Ensinnäkin he olivat varanneet meille oman hotellihuoneen, vaikka olisimme mielellämme nukkuneet heidän sohvannurkkassaan kuten oli alunperin ollut puhetta. He ajeluttivat meitä ympäri Melbournea, käyttivät eläintarhassa (oih, se oli upea päivä!), huolehtivat meidän ruokailuistamme ja hyvinvoinnistamme ja ostivat vieläpä Ninalle niskatyynyn. Tuntui välillä jopa pahalta, kun emme saaneet kieltäytyä mistään mitä he halusivat meille tarjota. He olivat myös todella kiinnostuneita meidän kulttuuristamme ja suomalaisesta yhteiskunnasta. (Etenkin Allan tykkäsi käydä pitkiä keskusteluja kanssamme, ja muistutti tällä lailla kovasti hyvää ystävääni Hessua.)

Perjantaiaamuna heräsimme aikaisin lentokoneeseen, joka vei meidät Perthin kautta pohjoiseen kaupunkiin Darwiniin. Kaupunki on pienempi kuin eteläiset suurkaupungit, mutta se tuntuu olevan täynnä elämää. Darwin eroaa paljon etenkin Canberrasta ja Melbournesta, jotka ovat molemmat täysin suunniteltuja ja tarkoituksellisesti rakennettuja kaupunkeja. Etenkin Canberrassa tämä näkyi siten, että kaupungin keskustakin on erittäin siisti. Darwinista meidän olisi tarkoitus etsiä vähäksi aikaa töitä (mahdollisesti heinäkuun yli), jotta voimme matkustella sitten lopputalvesta hieman enemmän. Kuten arvata saattaa, niin pohjoisen kaupungeissa on parhaillaan kiireisin sesonki, kun muualla on paljon viileämpää. Kaikki hostellit tuntuvat olevan täyteen buukattuja, eikä mistään tunnu saavan majapaikkaa, ellei ole varannut etukäteen. Sitä paitsi maksamme täällä 10 dollaria enemmän yötä kohti kuin Sydneyssä, mutta asumme silti lähes samantasoisessa paikassa.

Lämpöä on tällä hetkellä +28, ja kunhan se pysyykin alle +30:n, niin minäkin saatan jopa viihtyä täällä...

Loppuun vielä muutama kuva Melbournen eläintarhasta. Olisin ladannut enemmänkin, mutta meillä on pieniä ongelmia nettiyhteyden kanssa...


Silitimme kenguruita!!!




lauantai 2. kesäkuuta 2012

Salakavala Bondi ja mystinen Katoomba

Hoplaa! Maltoin jättää jopa kokonaisen yhden päivän välistä, kun en päivittänyt blogia ollenkaan :) Tähän tuntuu kyllä jäävän koukkuun.

Ensiksi kerron seikkailustamme Sydneyn Bondi Beachillä.

Ranta oli täynnä surffaajia, mutta ei juuri ollenkaan uimareita.

Otimme hostelliltamme junan Bondi Junctionille, josta ajattelimme näppärästi kävellä sitten Bondin rannalle. Matka ei ollutkaan ihan niin lyhyt kuin kartalla näytti, mutta reilun puolen tunnin tallustamisen jälkeen (meri häämötti pitkään kaukaisuudessa, mutta ei vain tuntunut lähestyvän millään!) pääsimme viimein nauttimaan merenrannasta.


Rannalla oli kyllä todella upeaa, vaikka ilma ei ollutkaan mitenkään lämmin (ehkä +15 ja pilvistä). Pitihän sitä nyt kuitenkin päästä omine varpaineen pehmeää hiekkaa kokeilemaan...


Olisi tietysti pitänyt arvata, että me tyhmät turistit innostutaan liian herkästi valokuvaamaan ja riekkumaan rannalla niin, että keskittyminen herpaantuu... Jostakin tuli sitten yhtäkkiä aalto, joka pyyhkäisi kaikkien tavaroidemme ylitse! Kaikki kengät, sukat, reput, takit ja kameralaukku (sen otin raskaiten..) olivat märkiä ja täynnä hiekkaa! Nöyrinä hiipparoimme sitten mahdollisimman huomaamattomasti pois rannalta ja kävimme kuivattelemaan ja puhdistelemaan vaatteita hiekasta.

Nina kaatamassa vettä pois kengistään.
Ne olivat märät vielä monta päivää, ja hiekka piti imuroida niistä pois.

Reissu päättyi siten melko lyhyeen, sillä otimme bussin ensin Bondi Junctionille ja sitten junalla takaisin hostellille lämpimään. Siinä olikin viimeinen seikkailumme Sydneyn ydinkaupungista.

Ilokseni voin kuitenkin nyt ilmoittaa, että olemme päässeet siirtymään entisestä hostellistamme pois! Sen sisätiloista ei kyllä ilennyt ottaa edes valokuvia, ettei siellä kotopuolessa hermoilla siitä, millaisissa oloissa ne hullut asuu... (heh). Nyt kun olemme saapuneet paljon parempaan paikkaan, niin sitä arvostaa jopa sellaista asiaa kuin saippuaa ja käsipyyhettä vessassa. Niin ja Chili Bluessa näin yhtenä yönä sellaista unta, että minun mukanani Suomeen tuli takaisin pari torakkaa, jotka sitten lisääntyivät huimaa vauhtia Suomessa ja yhtäkkiä uutiset oli täynnä ilmoituksia siitä, kuinka valtaisat torakkalaumat ovat katkoneet teitä ja niin edelleen :D Ei niitä oliota nyt ihan niin paljon jaloissa pyörinyt, mutta ehkä olin alitajunnassani ihan paniikissa niistä.

Perjantaiaamuna kävimme noutamassa ANZ-pankistamme luottokortit ja otimme heti junan Katoomban pikkukaupunkiin. Kaupunki sijaitsee käytännössä myöskin Sydneyssä, mutta sinne oli kuitenkin kahden tunnin junamatka. Täällä on ollut melko viileää ja sateista, mutta hostelli, the Flying Fox nimeltään, on aivan ihana verrattuna Chili Bluehun.





Vaikka maksamme paikasta muutaman dollarin enemmän yöltä, on se selvästikin sen arvoista. Paikkaa pitävät Ross ja Wendy, jotka ovat molemmat todella huomaavaisia ja ystävällisiä. Rossille oli todella tärkeää antaa meille lauantaiaamuna neuvoja hyvistä nähtävyyksistä. Täällä on myös joka päivä kuudesta yhdeksään niin kutsuttua "sosiaalista aikaa", jolloin oleskelutiloissa ei saa olla läppäreiden kanssa. Aamupala on ilmainen, ja saapumisiltanamme Rossa laittoi kaikille vielä tosi hyvää kasvispastaa. Kyllä meitä nyt hemmotellaan!

Toisinaan hostelli on tosin hieman kylmä, koska Ross haluaa säästää energiaa.
Lauantaina läksimme sitten kohti Blue Mountainsia (Siniset vuoret), joka on paikan suurin nähtävyys. Viikonloppuisin pikkukaupunkiin virtaa paljon Sydneyläisiä arkea pakoon. Meille sattui tietysti taas niin hyvä tuuri, että koko päivä on ollut todella sateinen. Koko vuoristo on ollut paksun sumun peitossa, eli emme nähneet kuuluisista sinisistä vuorista juuri mitään. Sehän ei estä meitä tietysti ottamasta kuvia...


Taustalle voitte kuvitella Blue Mountainsin koko komeudessaan.
Vertailun vuoksi tämä kuva Googlen kuvahausta.
Tuolta siellä PITÄISI näyttää!




Ei hullumpi paikka kesämökille.
Pienempi vesiputous.
Upeaa kasvillisuutta.
Isomman vesiputouksen alkupäässä.

Jo pelkästään upean luonnon takia kannatti kyllä käydä kiertelemässä ja katselemassa paikkoja, että ei sinänsä harmita. Eikä kunnon kävelylenkki koskaan maksa mitään.

Ensi viikolla jätämme Sydneyn joksikin aikaa kokonaan taaksemme, mutta siitä lisää myöhemmin!

torstai 31. toukokuuta 2012

Havaintoja Sydneystä

Sain tiistaina huomata ensimmäisen kerran, että australialainen kahvikulttuuri on hyvin erilainen kuin meillä Suomessa. Huonekaverimme olivatkin jo varoitelleet, että kunnon kahvikupillista on vaikea löytää. Heidän teoriansa mukaan täällä ei välttämättä pestä kahvinkeittimiä yhtä tehokkaasti kuin meillä (tämä tulee varmasti järkytyksenä hyvälle ystävälleni Saulille). Olimme aamiaisella kaupungilla, ja vaikka paikan kahvi valmistettiin oikealla kahvikoneessa (ei siis pikakahvina), oli siinä silti jotain todella häiritsevää. Myöhemmin samana iltana yritin turhaan tilata tavallista maitokahvia, jota ei ilmeisesti tunneta täällä päin. (Terveisiä vain kotiinpäin, sinä siellä joka saat joka päivä nautiskella upouuden Moccamasterin kahvista...) Voi sitä päivää kun saan ensimmäisen kupin kahvia kotona Suomessa.

Päätimme tiistaina viihdyttää itseämme käymällä katsomassa Tim Burtonin elokuvan Dark Shadows. King's Crossin toisessa päässä sijaitseva elokuvateatteri oli todella hienostunut. Omituista oli, että porukkaa tuli saliin take away -kahvikuppien ja viinilasillisten kanssa. Ihmettelimme myös, miksi salin käytävä kulkee juuri salin keskellä, eikä sen reunassa. Eikä elokuvissa käynti mitään halpaa lystiä ole täällä, niinkuin ei mikään muukaan. Se olikin ensimmäisiä opetuksia, mitä muut suomalaiset ovat kertoneet: täällä rahaa kuluu väkisin paljon. (Toki olen itse sitä mieltä, että omilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan tilanteeseensa aika paljon).

Hostellissamme vilisti maanantain ja tiistain aikana yhteensä kuusi suomalaista. Me, huoneemme pojat ja kaksi oululaista tyttöä, jotka ovat ähdössä loppuviikosta takaisin kotiinpäin. Keskiviikkoaamuna suomalaisvahvistuksemme kutistui huoneessamme puoleen, kun pojat lähtivät ajelemaan Brisbanen kautta kohti pohjoista. Suomalaisten reissaajien kokemuksia on ollut hurjan mielenkiintoista kuunnella, ja heistä on ollut todella suuri apu jo tässä vaiheessa. Kaikkein paras anti heiltä on ollut kuitenkin se, että kaikki ovat vakuutelleet sitä, että töitä kyllä saa. Toiset suomalaiset ovat luottaneet Gumtreen palveluun, toiset ovat listautuneet työnhakutoimistoon ja saaneet muutamassa päivässä työpaikkailmoituksen. Meistäkin alkaa siis tuntua, ettei meillä ole mitään hätää, emmekä töiden löytymisestä ole juurikaan stressanneet.

Keskiviikkona käveltiin King's Crossilta alas Woolloomooloon satamaan (kyllä, se on sen oikea nimi) ja sieltä kohti Royal Botanic Gardenia. Saimme ihastella upeita maisemia, eksoottisia kasveja (puita, pensaita, marjoja ja kukkia) ja kiehtovia eläimiä (erilaisia lintuja ja jopa lepakoita). (Infotaulussa kehotettiin halaamaan puita, ja Nina pitikin tästä huolen.) Hämmästelimme aluksi sitä, miksi vastaamme tuli satoja ja aina vain SATOJA hölkkääjiä. Luulimme ensiksi kyseesä olevan jonkinlainen maratooni, mutta kellään ei ollut kilpailunumeroita. Matkakirjamme Lonely Planet kuitenkin opettaa, että Martin Placen toimistotyöntekijöiden työpäivään kuuluu reipasta urheilua, ja tästä syystä monet lähtevät työporukalla lenkkeilemään. Kiehtovaa.






Taustalla näkyy Martin Placen kerrostalot.

  
Oopperatalo ja Harbour Bridge
Nina kolossa.
Khukka.
Toinen khukka.

Australian valkoinen ibis.

Australialinen lepakko, flying fox.

Lähdimme puistosta kohti toista erikoista aluetta: Darling Harbouria. Alue oli todella kaunis. Sataman läheisyydessä oli pieni vesipuisto ja paljon suihkulähteitä. Kävimme kuitenkin ensimmäistä kertaa kiertelemässä ostoskeskuksessa nähdäksemme, millaisia liikkeitä Australiasta löytyy (Nina on hämillään siitä, mistä ostaa tulevat vaatteensa kun H&M:ää ei ole täälä). Kävimme ainakin neljässä eri UGG-liikkessä, parissa koruliikkeessä ja matkamuistomyymälöissä. Tässä vaiheessa emme tahdo tuhlata järjettömästi rahaa kun sitä ehtii mitä ilmeisemmin tekemään kuitenkin. Illan päätteeksi kävimme kuitenkin syömässä Hard Rock Caféssa.

Darling Harbour.
Yksi monista suihkulähteistä.
Darling Harbour illalla.

Tänään torstaina käytiin seikkailemassa Bondi beachillä, mutta siitä tuleekin niin paljon kerrottavaa, että taidan jättää sen huomiseen. Meillä on myös suuria suunnitelmia viikonlopulle, josta kerrotaan myöhemmin! :)